ANDORRA

BENVINGUTS! ÜDVÖZLÖM ANDORRÁBAN, A NYUGALOM ORSZÁGÁBAN! A PIRENEUSOK SZÍVÉBEN TALÁLHATÓ MINIÁLLAM A KÖRNYEZŐ ORSZÁGOK ELSŐ SZÁMÚ UTICÉLJA LETT AZ ELMÚLT ÉVEKBEN. ADÓ ÉS VÁMMENTES ÁLLAM, IGY A VÁSÁRLÓK PARADICSOMA

andorramap.jpg

Nem is tudom hol és hogyan kezdjem el bemutatni jelenlegi hazámat. Bár Andorra egy miniállam, annyi lehetőséget kínál az idelátogatóknak, hogy hirtelen nem is tudom mivel is kezdjem a felsorolást. Elfogultságom miatt megpróbáltam más oldalakrol összeszedni pár alap információt az államról. Ime:

Andorra, Európa ötödik legkisebb állama, a Pireneusok hegycsúcsai között helyezkedik el két nagy szomszédja, Franciaország és Spanyolország által körbevéve. Területe mindössze 468 km², tehát az ország kisebb, mint fővárosunk, Budapest, ennek ellenére sokszínű kultúra és változatos természeti értékek jellemzik.

A katalán Andorra egyetlen hivatalos nyelve, és bár a legtöbben más nyelveket is beszélnek, az itt élőknek mégis erős nemzeti öntudatuk van. Az ország történelme a kezdetektől fogva békés, Andorra a világháborúkban sem vett részt, ez pedig lehetővé tette a fejlődést ezen az első látásra zordnak tűnő vidéken. Mára a nemzeti össztermék (GDP) 80 százaléka a turizmusból származik, évi több mint 12 millióan látogatják Andorrát. Ennek köszönhetően az itt lakók nyugat-európai életszínvonalat élvezhetnek. Mivel a megművelhető földterület nagyon kicsi, a legtöbb élelmiszert importálni kell. A legjellemzőbb termesztett növény a dohány.

Andorra igazi adóparadicsom, ami szintén hozzájárul az ország fejlődéséhez. Érdemes itt elektronikai cikkeket vagy dohányárut vásárolni, mert viszonylag olcsón juthatunk hozzá ezekhez. Érdekesség még, hogy a miniállamnak nincs hadserege, védelméről Spanyolországnak és Franciaországnak kell gondoskodnia.

Aki ki tud szabadulni a bazári forgatagból és az elképesztő gépkocsiforgalomból, érdemes egy kis időt szánnia az eredeti Andorrára, a román stílusú kápolnák országára, ország jellegzetességeit jelentő félköríves kőhidakra (nem egy közülük ezeréves) a vad hegyipatakok felett, a világ egyik legrégibb parlamentjére, vagy a büszke a meggyőződésen alapuló békés hagyományokra: "Mi nem vagyunk sem spanyolok, sem franciák, mi andorraiak vagyunk."

Aki vállalkozik erre az ismerkedésre, az hazatérve a hegyekkel koronázott kis országból, bizonyára el fog gondolkodni, hiszen mi más is némely nagy birodalom, mint zsákmányolt, majd újra elvesztett terület? És mit is jelent a nagyhatalmak számtalan háborúban szerzett tekintélye és befolyása a békés kis Andorrához képest, melynek ugyan nincs szerepe az emberiség történelmében, de ahol nincs munkanélküliség s lényegében bűnözés sem.

A természet és az itt élők kultúrájának megőrzése érdekében az UNESCO 2004. július 1-én a világörökség részévé nyilvánította a Madriu-Perafita-Claror völgyet, ez a terület ország csaknem egyötödét teszi ki. A jégkorszakban kialakult U-alakú völgyek, a gleccserek, és a számos itt megtalálható védett állatfaj sok izgalmat nyújthat az ide látogatóknak.
Andorra legjelentősebb folyója a Valira, amelynek két mellékága, a Valira del Nort és a Valira d’Oriente a fővárosnál, Andorra la Vellánál egyesül, három, nagyjából egyenlő részre osztva ezzel az országot.

A turistákat télen a jó minőségű, ám nem túlzsúfolt sípályák vonzzák ide, nyáron pedig a híres művészeket felvonultató jazz-fesztivál Escaldes-Engordany-ban, a román korban épült templomok, hidak, valamint az ország ezeréves történelmét bemutató számos múzeum. A kultúrára jelentős hatással van a katalán műveltség, főleg a zene, a tánc és az irodalom területén.

Az időjárás – mivel Andorra legmélyebb pontja 840 méteren fekszik – hegyvidéki jellegű. A telek hidegek, a nyarak enyhébbek, de a szintkülönbségek miatt nagy eltérések lehetnek a völgyek és a hegytetők között.

A kempingtől az apartmanokon át az elegáns szállodákig itt is mindenféle szállást megtalálunk. Az árak a szomszédos országokban megszokottak.

Aki tehát Andorrát választja úti célul, akár télen, akár nyáron, megtalálja a neki legkedvesebb szórakozási lehetőséget, miközben egy érdekes kultúrával ismerkedhet meg.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 4
Tegnapi: 8
Heti: 18
Havi: 141
Össz.: 21 903

Látogatottság növelés
Oldal: LÁTNIVALÓK, ÉRDEKESSÉGEK
ANDORRA - © 2008 - 2019 - andorra.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »